Vliegeren met 2 of 4 lijnen?

Estudioesteban

Ben je van plan om te gaan vliegeren? Dan moet je wel weten wat je precies gaat doen. Het is daarom belangrijk om te weten welke vlieger je moet hebben en hoe je deze kunt besturen. Zo voorkom je dat je de controle of de vlieger verliest en kun je met een gerust hart lekker gaan kiten op het strand.

Vliegers met 2 vlieger lijnen

Veel beginners gaan eerst vliegeren met kites die voorzien zijn van twee vliegerlijnen. Misschien denk je dat alle vliegers standaar twee lijnen hebben, maar het kan ook met drie of vier. Bij twee lijnen is de besturing vrij eenvoudig. Je gebruikt de lijnen namelijk zowel om mee te sturen als om de vlieger mee af te remmen.

De meeste twee lijns vliegers zijn dan ook simpele matrasvliegers die geschikt zijn voor beginners en nieuwe piloten. Je kun vaak de besturing van een kite een beetje leren kennen met een twee lijns model.

Vliegers met 4 lijnen

Nu zijn er ook vlieger die met vier lijnen worden bestuurd. Bij dit type kites zijn de bovenste lijnen bedoeld om de vlieger mee te sturen, en met de onderste lijnen kun je de kite af remmen. Je hebt dus stuurlijnen en remlijnen. 

Houd er rekening mee dat 4-lijns vliegers over het algemeen een stuk moeilijker zijn om te besturen en dat het zeker enige oefening vereist. Ga daarom nooit zomaar direct beginnen met kiten maar lees altijd eerst even goed de instructies.