Estudio Esteban
Image default
Recreation / Travel

Veilig in de winter met Atlas fietsen

Buiten wordt het steeds kouder en de dagen worden korter, kortom de winter komt eraan. Atlas fietsen zijn daartegen bestand. Zodra de vorst komt zal het weer gladder worden op de wegen. Ook al wordt er goed gestrooid, fietsers zullen altijd gladde stukken tegenkomen op de weg. Met deze tips, gegeven door Atlas Fietsen, kom jij veilig de winter door op je fiets.

 

Aanpassingen van je fiets

Ten eerste zijn er een aantal dingen die je kan aanpassen op je fiets waardoor je veiliger op de weg bent. Zet ten eerste het zadel wat lager. Doordat je zadel lager staat kan je beter met je voeten bij de grond. Dit zorgt ervoor dat je sneller steun kan zoeken wanneer je dreigt te vallen met je fiets. Een andere optie is dat je wat lucht uit je banden laat lopen. Een zachtere band heeft meer raakvlak met de ondergrond waardoor je meer grip hebt. Dit is alleen niet heel verstandig om te doen als je veel fietst of een elektrische fiets hebt. Dan kan je beter kijken naar speciale winterbanden voor je fiets.

 

Aanpassen van gedrag

Als je in de sneeuw fietst zal je ook wat aan je weggedrag moeten aanpassen. Let nu nog extra op weggebruikers. Ook zij hebben moeite met sneller fietsen, wegglijden of niet goed kunnen remmen. Probeer ver vooruit te kijken en houdt iets meer afstand dan normaal. Het is belangrijk om zo min mogelijk te remmen tijdens het fietsen. Probeer eerder te beginnen met remmen om toch vaart te minderen. Wanneer je in een keer hard remt zal de fiets waarschijnlijk wegglijden. Wanneer er sneeuw valt vormen zich vanzelf sporen van fietsers en andere weggebruikers. Probeer zo veel mogelijk in verse sneeuw te rijden. Dit voorkomt dat vast komt te zitten in sporen die gemaakt zijn van anderen. Wanneer er heel veel sneeuw valt is dit natuurlijk een stuk lastiger en kan je beter afstappen.