Estudio Esteban
Image default
Recreation / Travel

Dozen als verpakkingsmateriaal?

Dozen van karton worden over het algemeen het vaakst gebruikt als verpakkingsmateriaal voor het verzenden van artikelen. Klein of groot, licht of zwaar, ongeacht de vorm. De redenen waarom dit een geliefd verpakkingsmateriaal is, komt door de vele voordelen die het met zich meebrengt. Er zijn namelijk verschillende voordelen aan het gebruik van karton: het beschermt de artikelen die worden verzonden, het is goedkoop en je kunt het aanpassen aan nagenoeg elke vorm die het moet beschermen.

Dozen beschermen kwetsbare producten

Als verpakking beschermen dozen van karton voorwerpen die worden verzonden of verplaatst. Golfkarton bestaat uit meerdere stukken karton die op elkaar zijn bevestigd om breekbare voorwerpen te beschermen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan producten van glas, televisies, computers of gevoelige meubels met grote vlakke oppervlakken. Hoe meer karton over een kwetsbaar item wordt gelegd, hoe meer het kan zorgen voor demping tegen schokken en trillen of eventueel het vallen van producten. Nadeel: het zorgt dat het te vervoeren product wat zwaarder wordt en het zorgt voor meer verpakkingsafval. Dat laatste is eigenlijk niet echt een nadeel omdat karton gerecycled kan worden.

Goedkoop materiaal

Karton is goedkoop om te produceren, en is meestal gemaakt van gerecycled materiaal en kost niet veel geld als het bij de Dozenhal wordt gekocht. Andere verpakkingsmaterialen zijn gemaakt van plastic, hout of metaal, allemaal dure materialen die vaak zwaarder zijn dan karton, wat bijdraagt aan de verzendkosten.

Eenvoudig in gebruik

Het karton waarvan dozen zijn gemaakt, kan op verschillende manieren aan elkaar worden bevestigd zodat het als een stevig verpakkingsmateriaal kan worden gebruikt. Er worden o.a. metalen nietjes gebruikt om karton bij elkaar te houden, omdat het dik is en niet gemakkelijk scheurt als een verpakking op de grond valt. Het oppervlak van de kartonnen verpakking hecht ook goed aan tape of lijm, die kan worden gebruikt om de verpakking aan elkaar te bevestigen, waardoor het karton effectief rond een item blijft tot het wordt geopend.

Flexibel

Sommige dozen zijn soms ongelooflijk stijf en zwaar, om te beschermen wat ze verpakken. Terwijl andere kartonsoorten rond items kunnen worden gewikkeld, zodat het materiaal niet verspild wordt en de verpakking niet omvangrijk of moeilijk te verzenden of op te slaan is.